Făina albă

SP-3127-95

 

Faina din grau alba, obtinuta din grau pentru panificatie prin macinare dupa o prealabila curatire: Faina este destinata pentru fabricarea painii a produselor de panificatie, biscuitilor, precum si comercializarii.

Materii primeGraul pentru panificatie trebuie sa corespunda standardului de produs in vigoare.Inainte de macinare graul curatat trebuie sa corespunda prevederilor din tabelul de mai jos in privinta continutului de corpuri straine (impuritati).

 

Corpuri straine (impuritati) vatamatoare:
boabe de grau manjite sau fulguite de malura si secara cornuta (separat sau impreuna), % maxim 0.03
rapita salbatica, % maxim 0.02
neghina, % maxim 0.10
Corpuri straine (impuritati) nevatamatoare:
orz, boabe germinate, mazariche (impreuna), % maxim 1.40
orz, % maxim 0.20
boabe germinate, % maxim 1.00
mazariche, % maxim 0.20

 

Proprietati organoleptice

Conform SR 877-95-Faina de grau-pct.2.2.Proprietati organoleptice-pentru grupa de faina alba

 

Proprietati fizico-chimice

Caracteristici Conditii de admisibilitate
Tipul de faina
Tip 480 Superioara tip trei nule (000) Tip 550 Tip 650
Umiditate, % maxim 14,5
Aciditate, grade, maxim 2,2 2,2 2,2 2,2
Continut de gluten umed, % minim 26 30 27 26
Indice de deformare al glutenului, mm 5-12
Continut de cenusa raportat la substanta uscata % maxim 0,48 0,48 0,55 0,65
Continut de cenusa raportat la substanta uscata % maxim 0,2
Continut de substante proteice raportat la substanta uscata, % minim 10,5 13 10,5 10,5
Granulozitate:
– rest pe sita din tesatura tip „matase” microni (nr.8) % maxim
2 8 8 10
– trece prin sita din tesatura tip „matase” cu latura de 125 microni (nr. 10), % min 65 max 70 max 70 min 55
Impuritati metalice:
– sub forma de pulbere: mg/kg, maxim
3
– sub forma de aschii lipsa

Nota:

    • infestarea: nu se admite prezenta insectelor sau acarienilor in nici un stadiu de dezvoltare
    • continutul de arsen, metale grele, aditivi si pesticide.

Conform reglementarilor sanitare in vigoare.

  • gradul de infectare cu „bacillus subtilis mesentericus”: se admite folosirea fainii cu gradele de infectare II si III, cu aplicarea regulilor tehnologice de fabricare a painii pentru inactivarea agentului microbian: faina de gradul I de infectare se va folosi numai in amestec.